Blog – Transport

Artykuły w polskim internecie. Masz własną stronę? Opisz temat, na którym się znasz i dodaj linki pozycjonujące.

11 lipca 2011

Witamina C ze swoich antyoksydacyjnych właściwości znana jest już od bardzo dawna i wykorzystywana w gospodarstwach domowych. Sok z cytryny służy nam wszechstronnie, przede wszystkim jeśli chodzi o utrzymanie świeżości jedzenia. Co robisz żeby świeżo pocięte owoce nie stały się brązowe? Skrapiasz je właśnie sokiem z cytryny. Dlaczego jednak tak się dzieje? Wytłumaczenie tego jest bardzo proste, jak tylko pocięty owoc wchodzi w reakcję z tlenem zaczyna się utleniać i brązowieje. Witamina C (kwas askrobinowy) w soku z cytryny nie dopuszcza do reakcji oksydacji i brązowieniu. Kwas askorbinowy używany jest dlatego do wielu wyrobów spożywczych jako środek konserwujący. W ciele człowieka witamina c działa podobnie : neutralizuje szkodliwe reakcje wywołane tlenem, co za tym idzie spowalnia starzenie się komórek. Jednocześnie jest jednym z istotniejszych środków do usuwania infekcji. Zdrowemu człowiekowi zaleca się przyswajanie 70mg witaminy C na dzień, a w czasie choroby zwiększyć dawkę do 1-2. Zatem zdrowe odżywianie jest kluczem do profilaktyki przeziębień i infekcji. Witamina C rozpuszcza się w wodzie, dlatego też odnajdziemy ją przede wszystkim w artykułach o wysokiej zawartości wody, takich jak owoce i warzywa, Ważna jest więc dieta obfita w naturalne witaminy i minerały, wyjątkowo polecane są owoce cytrusowe ale także kapusta czy papryka. Trzeba jednak uważać na niedługi okres przechowywania i sposób przygotowania, ponieważ witamina c jak i wszystkie naturalne witaminy ulegają zniszczeniu przez powietrze, światło i wysoką temperaturę.

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.